En önemli kriterler ve genel şartlar arasında ise şunlardan bahsetmek mümkündür:
• 18 yaşından büyük olmalısınız.
• Kayıtlı bir meslek sahibi olmanız gerekir.
• Haciz kaydınız olmamalıdır.
• Kredi notuna etki eden herhangi bir geçmiş kart ödemelerinin düzenli olarak yapılmış olmalıdır.
• Tüm bankalardaki kredi ve kredi kartı borçlarının gelire oranlı olması önemlidir.
• İkametgahını belgeliyor olmak
Bu kriterleri sağlayan kişiler ihtiyaç kredisi başvurularını yaparak kredi almaya hak kazanırlar. Ancak her bankanın kredi başvuru şartları birbirinden çok daha farklı olabilmektedir.
İhtiyaç kredisi kendi içinde iki farklı türde incelenir. Serbest ve bağlı tüketici kredisidir. Serbest tüketici kredisi genel olarak kredi veren bankanın istediği mal ya da hizmeti alması için doğrudan verilir. Nakit olarak ödeme yapılmaktadır. Bağlı tüketici kredisinde ise üçlü bir ilişki ortaya çıkar. Bu tarz krediler satıcı ve tüketici ile krediyi veren arasında bir bağ oluşturmaktadır. Bundan dolayı satıcı ve tüketiciler müşterilerini kredi verenlere yönlendirmelidir. Kredi verenler de kendi müşterilerini alıcı ve satıcılara yönlendirmelidir. Nakit ihtiyacını karşılamak isteyenler yanında enflasyondan etkilenmek istemeyenler de mal ve hizmet alımı için bu krediyi alabilirler.
İhtiyaç kredisi kaç taksit olur sorusuna yanıt vermek kolay değildir. Çünkü her bankanın farklı taksitlendirme prosedürü bulunur. İhtiyaç kredisi genel olarak 12, 24 ve 36 vadeli olarak belirlenir. Bu aşamada kredinin miktarı ve kişinin ödeme gücü oldukça önemlidir. Aylık gelir düzeyine göre ödeme takvimi oluşturulabilmektedir. Ancak vade süresi uzadıkça kişilerin ödemesi gereken miktar da artış gösterebilir. Bundan dolayı ihtiyaç kredisi hesaplama aracı kullanılarak kişiler kredilerini hesaplayabilirler.
2024 yılında kredi faiz oranları oldukça değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla kredi çekerken güncel faiz oranlarını takip etmek son derece önemlidir. Enflasyon ve piyasa talepleri gibi faktörlere bağlı olarak belirlenen faiz oranları, ülkemizde son aylarda artış göstermektedir. Bu da ihtiyaç kredisi kullanımını zorlaştırmaktadır. İhtiyaç kredisi alacaksanız tüm bankaların faiz oranlarını kontrol edip sonrasında buradan kolay bir şekilde hesaplama yapabilirsiniz.