Kira Stopaj Hesaplama
Kira stopaj hesaplama aracı üzerinden işlem türünü seçerek ne kadar stopaj kesintisi ödenmesi gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Bilgileri girerek hesapla kısmına basmanız yeterlidir.
Kira Stopaj Nedir?
Kira stopajı gelir vergisi Kanunu’nun 94 maddesinde düzenlenmiştir. Kiraya verilen mallar üzerinden kesilen vergiye ve kira stopajı adı verilmektedir. Bu terim tüzel ya da gerçek kişilere ait olan mülk mülklerin başkasına kiralanması ve bunun karşılığında brüt kira bedeli üzerinden vergi alınması işlemidir.
Vergi dairesine ödenen vergi olarak da tanımlanabilir. Kira stopajını kiraya vermiş olduğunuz daire işyeri gibi birçok farklı mülk için ödemeniz gerekir. Ödenmesi zorunlu vergilerdendir ve kişilerin her sene ödemesi gereken vergi tutarı farklılık gösterir.
Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
Kira stopajı hesaplama yapabilmek için öncelikle kiraya vermiş oldukları bir mülk bulunması gerekir İş yeri kiralaması yapan tüm kiracılar kira stopajını ödemek zorundadır. Böyle durumlarda hesaplama işlemlerini yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:
- Mülk sahiplerinin kira stopaj vergisi konusunda sorumlulukları bulunmamaktadır.
- Stopaj kesintileri brüt kira bedelinin %20'si şeklinde alınır.
- Hesaplama sonrasında ortaya çıkan bedel vergi dairelerine yatırılır.
- Örnek vermek gerekirse 2000 TL brüt kira bedeli olan bir iş yerinde bu bedelin %20'si stopaj kesintisi olarak vergi dairesine ödenir. Bu da 400 TL olarak hesaplanır.
Stopaj gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan kazançlar için alınması gereken vergi türüdür. Kira gibi gelirler için bu vergi alınmaktadır.
Kira stopajı ödemek zorunlu mudur?
Ticari taşınmazlarınızın tüm kira ödemeleri üzerinden vergi kesilmesi gerekir. Bu vergi de kira stopajı olarak gündeme gelir. Böyle durumlarda kira stopajı oranı hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Günümüzde uygulanan oran %20'dir. Eğer bir iş yeri kiralıyorsanız ya da nasıl stopaj vergisi ödemeniz gereken bir durum varsa bu oranın üzerinden ödemenizi yapmanız gerekir.
Ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini kestiremiyorsanız kira stopaj hesaplama işlemi yapabilirsiniz. Böylelikle yıllık olarak ne kadar stopaj kesintisi ödemeniz gerektiğini daha kolay öğrenebilirsiniz. Aylık ya da 3 aylık ödemeler halinde vergi dairesine yatırabilirsiniz.