Repo Hesaplama

Repo hesaplama yapabilmek için araç üzerindeki faiz oranı, ana para ve gün sayısı kısımlarını doldurmanız gerekir. Bu bilgileri doldurduktan sonra butona basarak hesaplama işlemini gerçekleştirebilir ve sonuçları görebilirsiniz.

ANA PARA TUTARI:
YILLIK FAİZ ORANI:
GÜN:

Repo Nedir?

Günlük repo hesaplama işlemi yapabilmek için öncelikle reponun ne olduğunu öğrenmek gerekir. Repo kısa vadeli bir menkul kıymetin belirlenme süre aralığının sonunda ilk satıcısı tarafından geri alınmasına sağlayan satış işlemidir. Kişiler otomatik repo talimatı vererek tüm işlemlerinin düzenli bir şekilde yapılmasını sağlayabilirler.

Repo Özellikleri Nelerdir?

Risk almadan kişiler paralarını değerlendirmek istediklerinde repo yatırım aracına yönelebilmektedir. Böyle durumlarda repo faizi hesaplama araçları üzerinden kişiler ana paraları üzerine eklenebilecek kazancı kolaylıkla hesaplayabilirler. Bununla birlikte repo özellikleri hakkında birçok farklı unsurdan bahsetmek gerekir. Yatırımcılara belirlenen vade süresince sabit bir faiz kazanma olanağı sunan işlemdir. Aynı zamanda mevcut piyasa koşullarına göre belirlenen yapıya sahiptir. Kısa vadeli bir borçlanma biçimi olarak değerlendirilen reponun taksitleri oran ya da terör olarak isimlendirilmektedir. Nakit ihtiyaçlarını karşılamak için bankaların müşterilerine tahvil ve bunu satması oldukça sık karşılaşılan durumlardan biridir. Bu satış işleminin ardından piyasada belirli bir süre likit sorunu çözülmüş olur.

Repo İşlem Türleri Nelerdir?

Repo getirisi hesaplama işlemi yapabilmek için öncelikle işlem türlerini bilmek gerekir.
Repo ile ilgili birçok farklı işlem türünden bahsetmek mümkündür. En önemli işlem türleri şunlardır:
• Düz repoda yapılan işlemin vade sonlanma tarihi önceden belirlenen bir işlemdir.
• Ters repo ise alınan bir menkul kıymetin satılması konusunda güvence verir.
• Gecelik repo ise işlem vadesinin yalnızca bir gün olduğunu gösterir.
• Açık repo yapılan işlemin süresinin belirlenmediği ve vade sonlandırma işleminin taraflardan herhangi bir kişi tarafından yapılabileceğini gösteren repodur.
• Karşılıksız repo ise menkul kıymetin birden fazla yatırımcıya satılabildiği işlemler arasındadır.
• Sürekli repo ise vade sonunda otomatik olarak yenilenmesi sağlanan repodur. • Vadeye kadar repo ise işlemin sonunda kazanılan tutar vade bitiş tarihinde hesaba yansıtılma işlemidir.
Bununla birlikte bir de esnek repo vardır. Yatırımcı vade sonuna kadar elinde bulunan menkul kıymeti dilerse satışını gerçekleştirebilir.