Vücut Kitle Endeksi Hesaplama

Vücut kitle endeksi hesaplama (VKI) işlemi, diğer adıyla BMI hesaplama işlemini ifade etmektedir. Bireyin cinsiyet, boy ve kilosu ile hesaplanmakta olup, hesaplama sonucundaki değer zayıf, normal, fazla kilolu ya da obezite gibi durumları ifade eder. Bu araç vücut kitle endeksi bilgilerinizi ortalama olarak yansıtmaktadır.

CİNSİYET:
BOY  ( cm ):
KİLO:

Vücut Kitle Endeksi Nedir?

Vücut kitle endeksi hesaplama işleminin yukarıda BMI hesaplamayla eşdeğer olduğunu belirtmiştik. BMI İngilizce bir kelime olup açılımı Body Mass Index olarak ifade edilmektedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi BMI boy, kilo endeksi olup boyunuzun kilonuza oranının hesaplamasını yapar. Daha sonrasında bu hesaplama sonucu ile ideal kilo standartlarına göre kendi kilonuzu değerlendirebilirsiniz. 

Vücut kitle endeksi birçok durumda önemli bilgiler arasında yer alır. Özellikle askeri okullar ya da polislik için başvuru yapacak kişilerin vücut kitle endeksleri hakkında net bilgiler edinmeleri gerekir. Vücut kitle endeksi hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler basit birkaç bilgi kullanarak vücut kitle endekslerini öğrenebilirler.

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanmaktadır?

Vücut kitle endeksi hesaplaması yukarıdaki hesaplama aracımız kullanılarak kolay bir şekilde hesaplanabilmektedir. Hesaplama işlemlerini yukarıdaki aracı kullanmadan siz yapmak istiyorsanız, bir kişinin ağırlığını boy uzunluğunun karesine bölerek bulabilirsiniz.

Vücut kitle endeksi hesaplamasında çıkan sonucu aşağıdaki değerleri referans alarak yorumlayabilirsiniz.

  • 18.5'in altı: Zayıf Kilo

Vücut endeksiniz normalin altında. Yeterli beslenmiyor veya potansiyel olarak bazı sağlık sorunlarına sahip olabilirsiniz.

  • 18.5 - 24.9: Normal Kilo

Yetişkinler için ideal kabul edilen kilo ağırlığındasınız. Vücut kitle endeksinizin normal değerlerde olması fiziksel performans ve hareket kabiliyetinizin kilolu kişilere göre daha iyi olduğunu gösterir. Ayrıca normal kilo aralığındaki bireylerde birçok hastalığın riski daha düşüktür. Geniş çapta yapılan araştırmalar, normal kilo aralığında genel olarak daha uzun bir yaşam süresi ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

  • 25 - 29.9: Fazla Kilolu

Fazla kilolu olmak birtakım sağlık sorunlarının riskini arttırabilmektedir. Fazla kilolu durumda olmak genellikle yetersiz fiziksel aktivite ve dengesiz beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Henüz bu durumdaysanız yaşam tarzınızı değiştirerek normal düzeye kolayca inebilirsiniz.

  • 30-34.9 arası: Hafif Obez (Obezite Sınıfı I)

Obezite referans değerleri arasında olan kişiler bazı önemli sağlık sorunlarının riskini arttırmakta olup, diyet ve fiziksel aktiviteler yapması gerekmektedir. Fazla kilolarınızdan kurtularak vücut kitle endeksinizi normal seviyeye çekmek için bir program yapmalısınız. Programlar için bulunduğunuz ildeki devlet hastanelerinin diyetisyenleri ya da özel diyetisyenlere başvurabilirsiniz.

  • 35-39.9 arası: Orta Dereceli Obez (Obezite Sınıfı II)

Orta dereceli obezite sınıfı ciddi sağlık sorunları riskini önemli ölçüde arttırmaktadır. Diyabet, uyku apnesi ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları riskini azaltmak için yaşam düzeninizi değiştirmelisiniz. Bu sebeple hızlı bir şekilde diyetisyen randevusu alarak sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz gerekmektedir.

  • 40 ve üzeri: Şiddetli Obez (Obezite Sınıfı III)

Şiddetli obezite sınıfı, riskli sağlık sorunlarını ciddi derecede arttırır. Özellikle şiddetli kalp hastalıkları, diyabet ve diğerleri. Bu sebeple bu kilolardan kurtulmak ve normal kilo düzeyine ulaşmak için ilk yapmanız gereken şey bir diyetisyen randevusu alarak ilk adımı atmanızdır. Ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için diyetisyeninizle bir program yapmalısınız.

İlgili hesaplama araçları