Damga Vergisi Hesaplama

Damga vergisi hesaplama aracı, ödemeniz gereken vergi tutarlarını güncel oranları ile hesaplayabilmenize yardımcı olur. Hangi alanda sorgulama yapacaksanız bilgileri girmeniz yeterlidir.

İŞLEM:
BRÜT TUTAR:

Damga Vergisi Nedir?

Devlet birçok kamu harcaması için gerekli olan mali kaynakları koymuş olduğu vergiler üzerinden elde etmektedir. Bu hem bireylerin hem de işletmelerin ödemesi gereken birçok vergi türü ortaya çıkarır. En önemli vergi türleri arasında damga vergisi de ödenmesi gereken vergilerdendir. Damga vergisi, hem kişilerin hem de kurumların gerçekleştirmiş oldukları resmi işlemlerin sonrasında düzenlenen belgeler için alınan bir vergi türüdür. Yapılan işlemlerin geçerliliğini kanıtlayan bu belgeler damga vergisine tabi olmaktadır. Devlet tarafından tahsil edilen bir ödeme türü olduğu söylenebilir. Vergi türünün tüm esasları ise 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir. Aynı zamanda kanuna getirilen genel tebliğler içerisinde Damga Vergisi oranlarını da görmek mümkündür.

Damga Vergi Tutarı Ne Kadar?

Damga vergisi oranları kişilerin ve kurumların üzerinde durması gereken noktalar arasında yer alır. Brüt tutara binde 7.59 gibi bir oran uygulanması ile ücretlerde damga vergisi meblağını görmek mümkün olur. Ancak bu oranlar yıldan yıla değişebilir. Güncel bilgileri araştırarak vergi ödemeleri yapılmalıdır.
Bununla birlikte damga vergisi hakkında şunları belirtmek gerekir:
• Damga vergisi birtakım belgelerin ve işlemlerin resmiyet kazanması için ödenmesi gereken bir vergidir.
• Bu vergi türü ülkeden ülkeye farklı şekillerde uygulanabilmektedir.
• Damga vergisi oranı belirli bir belge ya da işlem türüne göre değişebilmektedir. Genel olarak yüzde olarak hesaplaması yapılır.
• Bazı belgeler ya da işlemler bu vergiden muaf tutulabilmektedir.
• Damga vergisini ödemek yasal bir yükümlülüktür.
Bu bilgilere bakıldığında damga vergisinin son derece önemli bir vergi türü olduğunu söylemek mümkündür.

Damga Vergisine Tabi Olan Kağıtlar

Damga vergisine tabi olan birçok resmi belge bulunur. Bu belgelere uygulanan damga vergisi farklılık gösterebilmektedir. Evrakın önemi oranlara etki eden önemli faktörlerden biridir.
Damga vergisine tabi olan resmi kağıtlar arasında şunlar yer alır:
• Akitlerle ilgili belgeler
• Belirli bir parayı ihtiva eden kağıt türleri
• Kira sözleşmeleri
• Kefalet, teminat ve rehin senet belgeleri
• Fesihnameler
• İkinci el araç satış ve devrine dair belgeler
Gibi birçok belge türünden bahsetmek mümkündür. Bunlar dışında da resmi belge türleri oldukça fazladır. Her birinin damga vergisi oranları ödeme öncesinde öğrenilmelidir.

Damga Vergisi Hesaplama Formülü

Damga vergisi hesaplama işlemi yapılırken belirli bir formül ve oranlar kullanılır. Bu oranlar ve tutarlar her yılın başında devlet tarafından belirlenir. Maktu vergiye dahil edilen belgeler için kâğıdın içeriğinden bağımsız bir şekilde sabit tutarlarda tahsilat yapılması önem arz eder. Nispi vergiye tabi olanlarda ise ihtiva edilen para tutarı o belgeye tanımlanan oranlarla çarpılarak damga vergisi oranları hesaplanır.