Kdv tevkifatı hesaplama

Bir önceki yazımızda KDV nedir, nasıl hesaplanır, oranları nedir ve KDV kimden alınır gibi birçok soruya yanıt vermiştik. KDV tevkifatı hesaplama konusuna geçmeden önce, KDV hakkında kafa karışıklığı yaşayan kişilerin bir önceki makalemizi okuduktan sonra bu bölüme geçmeleri daha iyi olur. KDV hesaplamalarını birkaç farklı yolla oldukça kolay bir şekilde yapabiliyorduk. Peki KDV tevkifatı nedir?, KDV tevkifatı nasıl hesaplanır?

İŞLEM :
TUTAR :
TEVKİFAT ORANI :
KDV ORANI :
DİĞER ORAN :

KDV Nedir?

KDV diğer adıyla Katma Değer Vergisi, tüketim vergisi niteliğinde olup harcamalarımız üzerinden alınan bir vergi türüdür. Kısacası ürün alan kişinin, ürünü satan kişiye ödediği vergi türüdür. Satıcıda müşteriden aldığı KDV’yi devlete öder. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için KDV Hesaplama makalemizi okuyabilirsiniz.

Tevkifat Nedir?

KDV tevkifatı nedir sorusundan önce, tevkifat kelimesi ne anlama gelir onu açıklamak faydalı olacaktır. Tevkifat, ekonomide para üzerindeki kesintileri ifade etmektedir. Kısacası iktisadi bir kelime olup para üzerinde yapılacak olan bir takım kesinti durumunu açıklamaktadır.

KDV Tevkifatı Nedir?

KDV ve tevkifat kelimelerinin anlamlarını ayrı ayrı öğrendiğimize göre, şimdi bu iki kelimenin birleştiğinde ne anlama geldiğini anlamamız daha kolay olacaktır. KDV Tevkifatı bir kişinin vergi dairesine ödemesi gereken KDV tutarı üzerindeki kesintileri tanımlamaktadır. Vergi ödemesi yapacak kişi verginin tamamını ya da KDV Tevkifatı mevzuatına göre yapılan kesintiye göre ödemektedir. Bu kesinti işlemleri ve hesaplamalarınada KDV Tevkifatı hesaplaması denilir.

KDV Tevkifatı Nasıl Hesaplanır?

KDV Tevkifatı hesaplama aracımızı kullanarak kolay bir şekilde hesaplama yapabilirsiniz.

KDV Tevkifatı Kimlere Uygulanır?

Yukarıda belirttiğimiz KDV Tevkifatı hesaplaması tüm ürün ve hizmetler için geçerli değildir. Bakanlar Kurulu'nun KDV Tevkifatı uygulamasında belirttiği mal ve hizmetler için geçerlidir. Bunları ilgili uygulamanın detaylarını inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Tam Tevkifat Nedir?

Resmi gazete'de yayımlanan KDV tevkifatı kanununa göre Tam Tevkifat tanımı; işlem bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Hesaplanan vergi tutarının tamamı işlemin muhattapı olan alıcı tarafından beyan edilmeli ve ödenmelidir. Tam tevkifata tabir işlemlerde iade yoktur.

Kısmi Tevkifat Nedir?

Resmi gazete'de yayımlanan KDV tevkifatı kanununa göre Kısmi Tevkifat tanımı ise; hesaplanan verginin Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kısmını alıcı, kalan vergi kısmını ise hizmet veren kişi tarafından beyan edilerek ödenmesidir. Kısmi Tevkifat uygulamasında iade söz konusudur. İade alınabilmesi için vergi dairesine beyanname verilmesi zorunludur.